И на кои тестове може да се отрази приемът на 

...
И на кои тестове може да се отрази приемът на 
Коментари Харесай

Как хранителните добавки могат да влияят на резултатите от изследванията?


И на кои проби може да се отрази приемът на  някои от тях в по-големи количества

Д-р Пламена Хараланова е експерт по клинична лаборатория с дълготраен опит. Тя има спомагателна подготовка в областите: „ Осигуряване на качеството в клиничната лаборатория ”, „ Хормони и туморни маркери ”, „ Сърдечни маркери ”, „ Биохимични и молекулярни маркери в диагностиката на остеопорозата ”, „ Хемостазеология ”, „ Автоимунни заболявания ”, „ Флоуцитометричен имунофенотипен разбор ” и други По време на дългогодишната си работата, тя натрупва усещания какво в метода на живот може да се отрази директно върху резултатите от проучванията. Затова оказва помощ фактът, че в лаборатория „ ЛИНА ” пациентите могат да се срещнат на място с лекаря, направил проучванията им, и да получат консултация. Така се оказва, че един от факторите, които оказват въздействие, са питателните добавки.

- Д-р Хараланова, по какъв начин се промени приемът на хранителни добавки в последните години?

-Станахме очевидци на доста повишаване на употребата  на билки и комбинации от тях под най-различна форма.Това е резултат от новите трендове за здравословен метод на живот и хранене, от желанието на хората да лимитират приема на обичайните лекарствени средства или да ги заменят с нещо „ по-безвредно ”. Тъй като те са елементарно налични - не се изисква рецепта, може би се приема, че са безвредни и станаха част от природосъобразния метод на живот. Забелязва се всеобщо самолечение с естествени артикули, като постоянно се съчетават с предписани към този момент лекарствени средства без даже да бъде осведомен лекуващият  доктор.

-Какви опасности крие това и могат ли да се отразят на лабораторните проучвания?

-Билковите артикули не попадат в категорията на лекарствените средства и по тази причина не подлежат на строгите регулации, важащи за тях и изискващи да са потвърдено безвредни преди да бъдат пуснати на пазара, както и да бъдат в детайли проучени и разказани всички вероятни взаимоотношения и странични резултати. Така, наред с потребните свойства на билковите артикули и добавки, към този момент се натъкваме и на нежелани  резултати, които могат да доведат до повлияване и оттова до неправилна интерпретация  на доста лабораторни проби, употребявани за диагноза и следене на разнообразни положения.

-Кои са най-честите отклонения в лабораторните резултати, свързани с банкет на  хранителни добавки, които наблюдавате? 

-Имаме не малко случаи на непредвидени промени в коагулационните проби - това са проучванията, които демонстрират дали има нарушавания в съсирваемостта на кръвта. Те се употребяват за надзор на лекуването с разнообразни лекарства, предотвратяващи образуването на кръвни съсиреци. Особено през последните две години, поради пандемията от COVID- 19, използването на антикоагуланти внезапно се усили. Също в тази връзка набъбна и използването на естествени имуностимулатори за повишение устойчивостта на организма към новия патоген. Така набъбнаха и случаите, в които следим, че комбинацията на предписаните антикоагуланти с билкови добавки като: женшен, гинко билоба, чесън, джинджифил, алое и други може да докара до промени в коагулационните проби, които пациентите въобще не свързват с техния банкет. Получава се изненада, когато макар липса на смяна в дозата на противосъсирващите лекарства, се следи голословно отклоняване в коагулационните проби. Често, след ориентиран диалог с нашите пациенти, откриваме банкет на най-малко една от упоменатите добавки. Натъквали сме се и на леки отклонения в тези проучвания при хора, неприемащи антикоагуланти, които ги вършат по различен мотив, да вземем за пример идна интервенция. Този резултат може да настъпи след друг интервал от началото на приема им, зависи от продължителността и количествата, които се одобряват.

-Какво съветвате пациентите си, които са уверени в изгодите от приема им?

-Първо  да уведомят своя лекуващ експерт, че одобряват тези билки. Бихме ги посъветвали и постоянно да управляват коагулационния си статус и в случай че се откри смяна, която не е желателна и не може да се изясни с смяна на лечебната скица, те да бъдат прекратени, до момента в който се възстановяват, а повторното им включване да бъде разисквано със експерт.

-Какви други взаимоотношения сте следили?

-Натъквали сме се, че продължителният  банкет на храни, богати на желязо или други микроелементи, могат да доведат до повишение на техните концентрации в кръвта, което не постоянно е с мечтан резултат. Понякога ние сами търсим връзка с пациента, с цел да си изясним тези резултати - дали са вследствие на несъответствуващ миг за осъществяване на проучването, защото честа неточност е в хода на лекуване с стоманени препарати или витаминни комбинации, които го съдържат, да се прави проучване за установяване на концентрацията на желязо в кръвта. Важно е да се знае, че проучването би трябвало да се направи най-малко 2 седмици след преустановяване на лекуването. Това условие важи и за проучване на витамините В12, фолиева киселина и др. 

Ако се върнем към храните, които могат да повлияят концентрациите за желязо в кръвта, бих дала един забавен образец от нашата процедура. По мотив на повишени стойности на желязо в кръвта, разговаряхме с наша пациентка, която твърдеше, че не приема под никаква форма желязо или добавки, които го съдържат. Спомена, апропо, в края на диалога ни, че от години всяка заран приема по 1 супена лъжица канела в своето капучино. Канелата има потвърдени позитивни резултати върху въглехидратния метаболизъм и се употребява от много хора за контролиране на кръвната захар, кръвното налягане, даже на тежестта. Тя също по този начин е доста богата и на желязо, което не е доста прочут факт. Обикновено препоръчваните дневни количества са по-ниски. В посочения случай, след прекратяване на приема на канела от дамата, равнищата на желязото ѝ се възстановиха.

-Има ли добавки, които въздействат на проучванията за щитовидната жлеза,  с която доста дами имат проблем?

-Приемът на добавки, съдържащи зелени водорасли, могат да повлияят тестванията за оценка на функционалността на щитовидната жлеза, защото са богати на йод. Някои добавки могат да повлияят метода, с който се проучват избрани проби - да вземем за пример биотинът, който се съдържа в доста артикули, рекламирани за здрава коса, нокти и кожа. В по-големи количества той повлиява редица проби, избрани с диагностични способи, употребяващи биотин в методологията си. Когато тестът се проучва с различен способ, може да се получи напълно друг резултат. Това е една от вероятните аргументи за спорни резултати от разнообразни лаборатории.

-Имали ли сте случаи, в които сте установявали нездравословни или токсични дейности?

-За страдание сме се натъквали и на такива случаи. Билковите екстракти или концентрати нормално са комбинации от няколко дейни съставки, като техният  резултат и взаимоотношения с други медикаменти и субстанции в организма не са добре проучени. Наблюдавали сме разстройства в чернодробната функционалност, изразяваща се в завишаване на чернодробните ензими - АСАТ, АЛАТ, алкална фосфатаза, ГГТ.

С паника бих загатнала eдин случай, при който установихме ненадейно висока централизация на олово при една от нашите пациентки. Тя показа, че прави проучването във връзка засилен косопад и лесна уморяемост, а всички други хормонални и дерматологични аргументи за положението ѝ били отхвърлени. В диалога се откри, че от 6 месеца всеки ден приема куркума, която закупува в насипно положение от търговец на подправки на един пазар. Две седмици след преустановяване на приема ѝ, направихме ново проучване, което сподели двойно по-ниски концентрации, които обаче към момента не се бяха нормализирали.

-Каква може да е повода за съществуване на тежки метали като олово и защо да внимаваме при избора на билки и комбинации от тях?

-Въпреки многочислените потребни качества на постоянно употребяваните билки и подправки от растителен генезис, те могат да съдържат и токсични субстанции, насъбрани от околната среда. Както стана ясно, те могат да бъдат нечисти даже с тежки метали. Това става по време на развъждането им, както и в хода на процесите, свързани с тяхното предпазване и обработка. Натрупването на тежки метали в почвата, водата и въздуха, което е резултат от погрешно ръководство на отпадъците и от бързата индустриализация и урбанизация на селскостопанските региони, също може да е причина. Затова бихме предложили на нашите пациенти да се отнасят с внимание и нерешителност към добавките, които използват, да се доставят с тях от потвърден производител, да не ги одобряват прекомерно дълго време, а когато се постанова да ги съчетават с лекарствени средства, постоянно да оповестяват за техния банкет на лекуващия доктор и на лабораторния експерт.

 

 

 

* обява

 

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР